News

Advocaat Nederlandse nabestaande: ‘Boeing heeft 737 Max nooit goed getest’

Posted on March 02, 2019

02 April 2019 21:40 Aangepast: 02 april 2019 21:59

Volgens de advocaat van de Nederlands-Rwandese vrouw Huguette Debets is Boeing volledig verantwoordelijk voor de crash met de Boeing 737 Max van Ethiopian Airlines vorige maand. Hij denkt dat de 35-jarige Huguette een sterke zaak heeft en dat Boeing geen poot heeft om op te staan.

De ex-man van Huguette, Jackson Musoni, kwam om bij de crash van Ethiopian Airlines. Hij was de vader van haar drie kleine kinderen. Huguette kwam in actie en heeft de vliegtuigfabrikant aangeklaagd. Volgens Huguette en haar advocaat Steven C. Marks ligt de schuld van de crash bij Boeing. “Ze mogen er niet mee wegkomen”, zei Huguette eerder tegen VRT-programma De Afspraak.

Bij de crash van Ethiopian Airlines kwamen alle 157 inzittenden om. Eind oktober 2018 vond er ook al een crash plaats met een Boeing 737 MAX, toen uitgevoerd door de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. Daarbij kwamen 189 mensen om het leven.

Volgens de Amerikaanse advocaat van Huguette zou het relatief nieuwe model van Boeing, de 737 Max, nooit goed zijn getest. “Als je de maat van de motoren drastisch verandert wat effect heeft op het besturen van het vliegtuig, moet er een nieuw certificeringsproces worden gestart”, zegt advocaat Steven C. Marks tegen RTL Nieuws.”Dat betekent dat er opnieuw getest moet worden en dat is nooit goed gebeurd.”

‘Training piloten duurde Boeing te lang’

Zo zijn nieuwe handleidingen voor en prototypes van de 737 Max volgens Marks nooit gemaakt. Daarbij moeten alle piloten opnieuw worden getraind. Ook dat zou niet zijn gebeurd omdat de vliegtuigbouwer het nieuwe model gehaast op de markt heeft gebracht.

“Boeing wilde zo snel mogelijk concurreren met andere vliegtuigbouwers. Als piloten opnieuw moeten worden getraind, betekent dat dat ze twee tot drie maanden uit de running zijn. Het zou al met al een duur en tijdrovend proces zijn geweest voor Boeing, maar het was wel het juiste geweest. Boeing heeft eigenlijk een compleet nieuw vliegtuig uitgebracht op basis van een oud vliegtuig.”

De piloot van Ethiopian Airlines had volgens Marks het navigatie-instrument uit moeten zetten om het crashende vliegtuig weer onder controle te krijgen. “Maar het gaat tegen je gevoel in om een veiligheidsinstrument uit te zetten. De piloot had nooit geleerd dat dit in zo’n situatie juist wel hetgeen was wat hij moest doen”, zegt Marks.

‘Kans dat we winnen is groot’

De advocaat wil Boeing namens de kinderen van Huguette aanklagen voor dood door roekeloosheid. “Ik denk dat de kans dat we deze zaak winnen buitengewoon groot is.” Een zaak zoals deze duurt in Amerika meestal een tot twee jaar. “En ik denk niet dat deze zaak lang gaat duren. Iedereen hier zit erbovenop.”

Huguette was de eerste die Marks benaderde. “Ze gaat momenteel door een rollercoaster”, zegt Marks. “Ze heeft drie kleine kinderen, hun leven zal nooit meer worden zoals het was.” De Amerikaanse advocaat laat weten inmiddels al met meerdere nabestaanden van het vliegtuigongeluk te hebben gesproken die door hem vertegenwoordigd willen worden in de zaak tegen Boeing.

RTL Nieuws